Křišťálové karafy projektu Kohoutková jsou již od počátku spojené s českým designem a českou řemeslnou výrobou. Aktuální podobu vytvořili studenti Ateliéru skla Vysoké školy uměleckoprůmyslové pod vedením Ronyho Plesla. Renomovaný designér spolu s Veolií zorganizoval pro soutěž, které se účastnilo celkem 19 studentů ateliéru skla. Nejlepší design karafy vybrala porota složená ze zástupců skupiny Veolia a UMPRUM. Vítěznou se stala karafa CURE od MgA. Vendulky Prchalové, která vedle čistého designu využila vtipně skleničku na vodu i jako zátku karafy.
„Karafa a sklenice CURE je inspirovaná tvaroslovím skleněné dózy na léky. Původní tvar dózy je upraven proporčně k novému účelu, očištěn od detailů i proto, aby byla jeho výroba a použití snazší. Motiv „lékovky“ byl vybrán záměrně pro jasnou konotaci se zdravím a péčí o sebe. CURE je záměrně nositelem střídmého, ne příliš extravagantního designu, který vzbuzuje pocit jistoty a serióznosti,“ vysvětluje Vendulka Prchalová.
„Karafa na vodu je pro designéra jeden z nejtěžších úkolů. Máte k dispozici pouze křišťálové sklo a velmi omezenou škálu tvarosloví a zdobení. Studenti dokázali i na takto omezeném prostoru rozehrát kvalitní hru siluet, detailů a řemeslných technik. Díky všem za skvělý výsledek,“ připomíná Rony Plesl.
„Všechny návrhy byly něčím zajímavé a krásné. Nová karafa v sobě spojuje špičkovou estetiku s maximální funkčností. Bylo těžké vybírat tu, kterou budeme vyrábět a prodávat v eshopu,“ dodává Eva Kučerová, ředitelka komunikace a vnějších vztahů skupiny Veolia pro střední a východní Evropu.
Ruční výroba ve sklárně Květná
Karafy pak podle vybraných návrhů ručně vyrobili ve vyhlášené sklárně Květná, kde je kladen maximální důraz na kvalitu a řemeslné zpracování.
Než se zrodí unikátní dílo z bezolovnatého křišťálu, musí projít desítkami rukou. Vše začíná u zrnka kvalitního sklářského písku, ze kterého mistři taviči utaví spolu s dalšími důležitými složkami prvotřídní bezolovnatý křišťál. Ten je následně ručně foukán a tvarován do unikátního podoby karafy. K tvarování skla se používají ručně dlabané a soustružené formy z tvrdého bukového dřeva, které dají karafě konkrétní tvar.
Po vychlazení výrobků v chladicí peci následuje u limitovaných edicí karaf (např. Voda pro Afriku či Mokřady) ruční broušení. Na konci těchto řemeslně náročných procesů stojí neobyčejná karafa, které má svou duši a vlastní příběh.