Když slunce čistí vodu…

Londýnský start-up získal před pěti lety díky crowdfundingové kampani prostředky na spuštění výroby solární čističky vody, která dnes pomáhá místním komunitám.

//
5 min. čtení

William Janssen a jeho tým si uvědomuje, že pro čtvrtinu světové populace není život vždycky snadný, nemají totiž přístup ke kvalitní nezávadné pitné vodě. Nadšenci proto navrhli Desolenator – mobilní odsolovací zařízení, které dokáže vyčistit vodu jen za pomoci sluneční energie. Prozatím se jedná hlavně o vodu mořskou, ale zařízení umí vyčistit i znečištěnou sladkovodní vodu.

Na jakém principu zařízení funguje?

Základem jsou fotovoltaické panely, které přemění sluneční paprsky na elektrickou energii a současně zachytí vznikající teplo. Právě ve využití tepla je Desolenator unikátní.

Jak probíhá samotné odsolování? Teplo získané ze slunečního záření vodu předehřeje až na 90 °C a elektrická energie zajistí následné převaření. Vznikající pára pak kondenzuje v nádrži a vzniká tak nezávadná pitná voda.

Bez elektřiny, jen slunce

Velkou výhodou Desolenatoru je, že vyrobí pitnou vodu bez nutnosti připojení na zdroj elektrické energie. V oblastech, kde lidé nemají přístup k nezávadné pitné vodě, obvykle totiž nemají ani přístup k elektřině. 

Jediné, co Desolenator k přeměně mořské či znečištěné vody v pitnou potřebuje, je slunce. Jde o stoprocentně udržitelné řešení pro lidi s nedostatkem vody. 

„Fotovoltaické panely dokážou přeměnit 15 procent slunečního záření na elektrickou energii. Co se stane se zbývajícími 85 procenty? Většina této energie se přemění na teplo. Desolenator využívá toto teplo k předehřevu vody,“ vysvětluje, proč je Desolenator efektivnější než klasické metody, William Janssen, zakladatel projektu. 

Crowdfundingové začátky a ocenění odborníků

Přirozený zájem veřejnosti měl projekt už od počátku. Start-up uspěl v roce 2015 v crowdfundingové kampani na webu Indiegogo. Desolenator se tak podařilo zafinancovat a vyzkoušet v jihoindické vesnici a následně vyvinout a vyrobit finální model. 

V roce 2019 se pak Desolenator stal mimo jiné jedním z finalistů the Postcode Lotteries Green Challenge – prestižní soutěži v oblasti udržitelného podnikání. Uspěl a účast ve finále mu vynesla odměnu ve výši 100 000 eur na zajištění dalšího rozvoje. 

Zakladatelem projektu je William Janssen, který řadu let pracovně pobýval v Dubaji, kde je odsolování mořské vody dnes už běžné. Současný proces je ale velmi nešetrný k životnímu prostředí… a William se rozhodl to změnit. 

Desolenator ve světě

Aktuálně Desolenator nabízí zařízení, které vyrobí 10 až 250 tisíc litrů pitné vody za den. To vše jen s využitím solárních panelů, jedinou limitací je tak prostor nutný pro jejich instalaci.

V loňském roce Desolenator instaloval s podporou vlády zařízení v Dubaji. Další modul pak směřoval do Západního Bengálska, kde zajišťuje pitnou vodu pro pět tisíc lidí z místní komunity. Kanceláře má tento inovativní projekt v Londýně, laboratoř v holandském Maastrichtu.

Team Desolenator is a proud #Finalist at Postcode Lottery Green Challenge 2019:3rd October '19 in #Amsterdam Please #Share!https://www.youtube.com/watch?v=631IZRRQY10&t=7s

Zveřejnil(a) Desolenator dne Pondělí 23. září 2019

Zdroj: Living Circular, redakčně doplněno
Více informací o projektu Desolenator najdete na www.desolenator.com a na sociálních sítích:

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme