//

Obal, který prodlouží trvanlivost potravin o polovinu

Podle OSN až třetinu všech potravin vyhodíme, většina z nich je navíc zabalena v jednorázovém plastovém obalu. Jak to změnit? Řešením může být obal, který bude nejen ekologický, ale zákazníkům přinese také další přidanou hodnotu – výrazně zvýší trvanlivost potravin. A právě takový se snaží vyvinout SoluBlue.

Začátek
4 min. čtení

Velkou pozornost odborné veřejnosti vzbudil v posledních dvou letech britský start-up SoluBlue a jejich inovativní polymer na bázi mořských řas, který prodlouží trvanlivost čerstvých potravin dokonce o více než 50 procent. A to už je výhoda, která může změnit návyky spotřebitelů a zaujmout také producenty potravin. Zavedení do praxe by totiž mohlo pomoci snížit množství potravin, které končí v odpadu.

„Náš materiál je prodyšný, což zabraňuje kondenzaci vody a tvorbě plísně,“ vysvětluje Ayca Dundarová, zakladatelka a ředitelka SoluBlue – britského start-upu, který z obnovitelných zdrojů vyrábí biologicky odbouratelné obaly pro řadu odvětví včetně potravinářství.

Zakladatelka Ayca Dundarová a technický ředitel Francis Field, SoluBlue

Z hroznů rozinky

Rozdíl oproti klasickému plastovému obalu je opravdu značný. Vzorek sýru, který byl zabalen v novém materiálu, můžete sníst dokonce i po dvou letech. V klasickém plastovém balení by přitom byl pokrytý plísní už po několika týdnech.

Hrozny či paprika balené v novém materiálu přirozeně nevydrží dva roky v nezměněném stavu. Po několika měsících se z nich ale stanou sušené rozinky či sušená paprika, tedy potraviny, které stále můžete využít k přípravě jídla.

Výhodou také je, že nádoby na balení potravin z prodyšného polymeru vypadají na první pohled jako klasické plastové. Zákazník si tak nebude muset zvykat na jiný vzhled balení, což usnadní přechod na ekologicky přívětivější druh obalů.

Rozloží se stejně jako potraviny

Nový polymerní materiál je vyrobený z mořských řas a je tak biologicky stravitelný i pro mořský život. Obaly vyrobené z tohoto materiálu tedy neznamenají pro ryby ohrožení.

Inovativní obaly jsou biologicky odbouratelné a je možné je dokonce vyhodit do stejného kompostovacího kontejneru jako potraviny. „Nový polymer lze kompostovat a využit ke hnojení půdy, pomůže tak vypěstovat další potraviny,“ doplňuje technický ředitel Francis Field.

Jak technologii uvést do praxe?

Snahou SoluBlue je vyvinout výrobní procesy, které nabídnou producentům obalů v rámci partnerství či licenční spolupráce. Velkou výhodou je, že využití nové technologie není podmíněno výraznými investičními náklady. Nový materiál je totiž kompatibilní se stávajícím zařízením a funguje na principu „plug and play“.

SoluBlue sbírá ocenění i podporu

O tom, že se jedná o velmi inspiratovní obalst, není pochyb. S jednorázovými hyperbiologicky odbouratelnými kelímky britský start-up vyhrál kategorii Nové materiály v globální výzvě NexGen Cup 2019. V letošním roce se pak dostal do finále jedné z největších světových soutěží v oblasti udržitelnosti: Postcode Lotteries Green Challenge.

Společnost SoluBlue má dále podporu od Evropského inovačního a technologického akcelerátoru, EIT Food, EIT Innovation a akcelerátoru Cambridge Institute for Sustainability Leadership (University of Cambridge).

Zdroj: Postcode Lotteries Green Challenge

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme