/

Jak vyčistit vodu v Pavilonu hrochů?

Návštěvníci Zoologické zahrady hlavního města Prahy mohou opět pozorovat své zvířecí miláčky i pod vodou. VWS Memsep ze skupiny Veolia ve spolupráci se společností ABESS zde totiž instalovali novou filtrační technologii.

Začátek
2 min. čtení

Návštěvníci Zoologické zahrady hlavního města Prahy mohou tak ve vodě sledovat nejen nového samce Tchéca, ale také samici Marušku a jejího potomka Fandu. Nový hroší samec přicestoval vloni v listopadu z francouzského safari Plaisance-du-Touch. Francouzští chovatelé ho pojmenovali Tchéco [čeko]. Narodil se totiž v den našeho státního svátku 28. října a brzy oslaví své čtvrté narozeniny.

Denně 150 kilogramů

Čištění bazénových vod je samozřejmě zcela standardní záležitostí. Specifikem v tomto případě ale je, že se jedná právě o hrochy. Hroch totiž denně vyprodukuje asi 150 kilogramů trusu a moči a to už znamená pořádné znečištění vody v bazénech. Zakalená voda bez řádného vyčištění tak prakticky znemožňovala návštěvníkům pozorovat hroší život pod vodou.

Hroch vyprodukuje denně asi 150 kilogramů trusu a moči
Foto: Khalil Baalbaki

Malá filtrační továrna

Rekonstrukci technologie filtrace a dezinfekce bazénových vod v Pavilonu hrochů realizovala společnost VWS Memsep ze skupiny Veolia ve spolupráci se společností ABESS. Během šesti měsíců nahradili původní nefunkční technologii pro čištění vody vnitřního a vnějšího bazénu hrochů novým řešením.

V pavilonu doslova nainstalovali malou filtrační továrnu – jeden kilometr potrubí, sedmdesát kusů ventilů a vlastní filtraci s kapacitou 360 kubíků vody za hodin

Rekonstrukce technologie pro čištění vody v Pavilonu hrochů
Foto: Petr Hamerník

Za plného provozu

Celý projekt zahrnoval demontáž veškeré stávající technologie a instalaci nové technologie včetně systému řízení, a to vše za plného provozu pavilonu. Ukončením zkušebního provozu se prokázalo, že navržená technologie splňuje požadované parametry, což ocenil nejen ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek, ale hlavně samotní návštěvníci pavilonu a milovníci hrochů

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme