Unikátní sprcha si vystačí jen s minimem vody i energie!

Mladý finský inženýr vyvinul prototyp ekologické nekonečné sprchy, která průběžně filtruje vodu – jedná se o „open source“ řešení.

//
2 min. čtení

Za každou minutu strávenou ve sprše proteče odpadem minimálně 10 litrů vody. Mladého finského inženýra Jasona Selvarajana tenhle problém trápil již od dětství a tak vyvinul prototyp zařízení, které recykluje vodu přímo ze sprchy. „Vždy jsem se zaměřoval na prevenci znečištění. Je to mnohem efektivnější než náprava následných škod,“ říká Jason Selvarajan.

Jak jeho řešení funguje?

Voda se jímá a prohání 5 různými typy filtrů (gravitační, mikrovláknový, pískový, aktivní uhlí a ultrafialové záření, které eliminují případné zbylé bakterie), a poté se vhání zpět do sprchy v uzavřené smyčce. Nekonečná sprcha nazvaná Showerloop tak spotřebuje velmi málo vody. Vystačí si i s minimem energie, protože v rámci recyklace využívá teplo získané z první sprchy.

Inovace z eko-hackathonu

Jasonovo řešení odborníky upoutalo v rámci inovátorského kempu POC21 (Proof of concept), jehož cílem bylo vyvinout prototypy pro bezodpadovou společnost. Velkým pozitivem také je, že stejně jako u ostatních vynálezů představených na akci POC21, jsou plány k Showerloop dostupné pro veřejnost zdarma v rámci tzv. open source řešení.

Postavte si nekonečnou sprchu doma

Každý se tedy může inspirovat a zkusit postavit nekonečnou sprchu třeba doma na zahradě či na chatě. Jason Selvarajan zveřejnil návod, včetně podrobného videa. Zájemcům tak stačí jen nakoupit uvedené součástky, řemeslné zkušenosti a chuť k experimentování. Pokud chcete projekt podpořit, stále běží crowdfundingová kampaň k financování dalšího vývoje této zajímavé inovace.

Zdroj: Living Circular

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme