Jak uvařit bylinkový čaj a nepřijít o vitamíny?

Víte, jaký je rozdíl mezi macerátem, odvarem a nálevem?

/
4 min. čtení

Venkovní teploty nezadržitelně klesají a tak mnoho z nás dá přednost bylinkovému čaji před studenou limonádou. Jak ho ale připravit, abychom uchovali tolik potřebné vitamíny? Není bylinka jako bylinka a proto je důležité správně vybrat i způsob přípravy.

Nálev: zalijeme horkou vodou

Z máty, meduňky, šalvěje, lipového květu, heřmánku či pelyňku se nejčastěji připravuje nálev. Jeho přípravu určitě znáte, je obdobná jako u černého čaje. Nálev je ideální pro listy, květy nebo celé natě a také pro bylinky obsahujících silice (např. heřmánek, máta nebo levandule).

Jak na to? Vodu přivedeme k varu, bylinky vložíme do konvice a přejime vroucí vodou. Po 10 až 15 minutách čaj scedíme přes sítko, počkáme až lehce vychladne a dochutíme medem či citronem. Pokud připravujeme čaj z plodů, necháme louhovat 20 až 25 minut.

Povařením získáme odvar

Silnější čaj získáte, pokud vodu s vybranou bylinkou povaříte. Jako odvar můžete připravit také čaje z rostlinných kořenů, dřeva či kůry, pokud neobsahuje větší množství silic. Typickým odvarem je například zázvorový čaj.

Jak na to? Části rostlin očistíte, vložíte do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme krátce (zhruba 3 minuty). Pokud chcete čaj ještě silnější, nechejte ho chvilku odstát…, pak už jen scedíte a dochutíte medem či citronem.

Za studena? Macerát

Některé bylinky obsahují vitamíny, které se vařením znehodnotí a proto je třeba čaj připravovat za studena tzv. macerováním. Nejznámější je macerování šípků, které tak neztratí přírodní vitamín C. Macerovat ale můžete také květ či list slézu, kořen ibišku, sladké dřevo, kozlík lékařský či lněné semínko.

Jak na to? Plody, semínka či bylinky vložíme do vlažné vody, necháme přes noc (popř. celý den) ve vodě a po té scedíme přes sítko či jemnou látku. Získaný nápoj můžete pít studený nebo jej lehce zahřejete. Pozor – nápoj se nesmí vařit.

U macerování je možné připravit i další várky čaje. Jednoduše plody, semínka či bylinky znovu zalijete studenou vodou a opět macerujete přes noc či celý den. Některé čaje mají po druhém macerování dokonce lepší chuť než po prvním.

Čerstvé nebo sušené?

Mimořádným zážitkem je pití čajů z čerstvých bylin. Mají skvělou chuť, vůni a navíc v konvici krásně vypadají. Mimo sezónu pak využijeme bylinky sušené. Obvykle na přípravu 1 šálku čaje (250 ml) pořebujeme 1 až 2 lžičky sušených bylinek.

Tip: Chcete-li zesílit účinek čaje, pijte ho ráno nalačno.

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme