Líbí se vám kůže z ananasu?

Španělská designérka Carmen Hijosa se inspirovala filipínským obřadním rouchem a vyvinula 100% přírodní koženku vyrobenou z vláken listů ananasu.

/
3 min. čtení

Jak vyrobit krásnou kabelku, aniž byste použili pravou kůži? Po patnácti letech v kožedělném průmyslu se španělská designérka Carmen Hijosa v devadesátých letech minulého století dostala na Filipíny, kde pozorně sledovala postupy a využití přírodních vláken při výrobě místních výrobků. A byla uchvácena tradičním obřadním rouchem „barong tagalog“ filipínských mužů. Barong je ušit z tenké, ale zároveň pevné přírodní tkaniny vyrobené z vláken listů ananasu.

Udržitelná alternativa kůže

Po několika letech výzkumu a vývoje se jí podařilo vyvinout tkaninu Piñatex a založit vlastní firmu Ananas Anam. Tento inovativní materiál se velmi podobá kůži a lze jej stejně jako kůži různě barvit a upravovat texturu či tloušťku podle požadavků zákazníka. Na rozdíl od kůže je navíc velmi odolný a zhruba o 30 % levnější.

Vlákna, z nichž se Piñatex vyrábí, pocházejí z ananasových listů, které na plantážích ořezávají filipínští farmáři. K výrobě jednoho metru čtverečního se spotřebují listy z 16 ananasů, které se po sběru mechanickými, tepelnými a chemickými procesy zpracují na pevnou, měkkou a pružnou víceúčelovou netkanou textilii.

Finální krok probíhá ve Španělsku a Velké Británii, kde firma Ananas Anam vytváří z tkaniny řadu konečných výrobků – oděvy, módní doplňky, galanterní zboží či interiéry automobilů.

Krásná kabelka z nepoužitých listů

K výrobě Piñatexu tak není potřeba žádná orná půda ani více vody. Použité listy jsou vedlejším produktem pěstování ananasů. Farmáři je dřívě pálili nebo je nechávali zetlít. Tuto biomasu Ananas Anam nově recykluje, a nabízí tak farmářům nový zdroj příjmu. Dopady výroby na životní prostředí jsou přitom minimální.

Módní vzorky z Piñatexu jako boty, kabelky nebo ozdobné prvky už využila celá řada významných značek včetně Pumy nebo Campera i proslulí designéři. Cílem Carmen Hijosa je rozjet masovou výrobu zázračného Piñatexu a udělat z něj udržitelnou alternativu nejen kůže, ale i všech syntetických textilií na bázi ropy.

Letos na Netflixu

Letos jste Pinatext mohl zahlédnout i na Netflixu v pořadu Next in Fashion. Konkrétně v epizodě 6 dostalo 18 soutěžících designérů za úkol vytvořit model s použitím této inovativné textilie.

Foto: Piñatex, Netflix

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme