S Jakubem k pramenům vody v areálu Mělnická Vrutice

Rybář, cestovatel a ambasador značky Veolia Jakub Vágner tentokrát vyrazil do areálu jímacího území Mělnická Vrutice, aby zjistil, odkud pochází voda, která nám teče doma z vodovodu.

//
4 min. čtení

“V našem životě bychom se určitě obešli bez hodně věcí – internet, sociální sítě, auta. Ale bez čeho se určitě neobejdeme, je voda. Nakonec se z vody i skládáme. Naši předci pili vodu z lesních studánek, my jsme dneska závislí na kohoutcích a plastových lahvích. Ale i do kohoutku má voda těžkou cestu a není to zadarmo,” připomíná Jakub Vágner v novém videu, ve kterém představuje cestu vody od zdroje v překrásném areálu jímacího území Mělnická Vrutice v okrese Mělník.

Voda pro statisíce lidí

A nejedná se zrovna o kousíček lesa ani větší studnu. “V areálu Mělnická Vrutice je řádově čtyřicet vrtů, které zásobují statisíce lidí,” vysvětluje Václav Jásek, vedoucí střediska Dálkovod Mělnická Vrutice, který Jakuba doprovází. Právě odsud putuje voda pro čtvrt milionu lidí především z Mělnicka, Kladenska a lokalit u Prahy. Produkce vody z Mělnické Vrutice aktuálně činí kolem 330 litrů za vteřinu.

Zdejší čerpací stanice stojí na území, které pokrývá více než 110 hektarů lesa a další pozemky. Voda jímaná v Mělnické Vrutici má vysokou kvalitu a nevyžaduje speciální úpravy, jen obvyklou dezinfekci plynným chlorem. Vrty je ale třeba pravidelně udržovat, protože zarůstají vodním kamenem, což snižuje jejich propustnost.

V souladu s přírodou

Kvalitní vodu z Mělnické Vrutice pijí nejen lidé, ale také zvířata. V areálu totiž Středočeské vodárny ze skupiny Veolia a místní myslivecké sdružení vybudovaly šest napajedel pro zvěř. Povrchová voda v okolí chybí a zvířata by tak neměla, zejména v době sucha, přístup k vodě. Jejich obliba je obrovská. “K napajedlům chodí srnky, daňci, občas i prasata a spousta ptactva,” vypočítává Jásek.

Když pracují pstruzi

Možná tak trochu i na oplátku zdejší zvířata naopak pomáhají vodohospodářům. “Mladí pstruzi slouží ke kontrole kvality vody. Pokud by nastal problém, vodárna by se odstavila,” vysvětluje Jásek. Pstruzi jsou pod neustálou kontrolou kamer a dispečeři tak mají okamžitý přehled o stavu mladých ryb, které jsou velmi citlivé na kvalitu vody.

Jaký je osud pstruhů až dorostou? Svůj pracovní důchod si užijí ve venkovním jezírku. “No to je nádhera na to koukat. To je relax, lepší než koukat na televizi,“ komentuje Jakub.

A jak hodnotí kohoutkovou, která z Mělnická Vrutice míří do domácností? „Je výborná, pojďme si pitné vody vážit o něco víc,“ vybízí cestovatel a milovník přírody Jakub Vágner z překrásného areálu Mělnická Vrutice.

Odkud teče voda z kohoutku? Jakub Vágner na návštěvě v areálu Mělnická Vrutice

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme