//

Když se krása spojí s chutí pomáhat

Křišťálové karafy na vodu jsou skvělým dárkem nejen pro fanoušky designu!

Začátek
7 min. čtení

Vybrat originální dárek pro své blízké není vůbec snadné. Pro příznivce českého designu a kohoutkové máme ale dobrou zprávu. V nadačním e-shopu si můžete aktuálně vybrat ze čtyř vodních karaf, které se skvěle hodí na váš stůl či na cesty.

Křišťálová karafa s motivem ptáčků od Galiny Miklínové

Jako první představujeme karafu z limitované edice projektu Vraťme vodu přírodě. O její design se postarali studenti Ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla z respektované UMPRUM. Karafu navíc zdobí jemný motiv mokřadních ptáčků od známé ilustrátorky Galiny Miklínové.

Jak tato karafa pomáhá? Výtěžek z prodeje pomáhá financovat výkup cených pozemků a obnovou mokřadů v rámci projektu Vraťme vodu přírodě.

Věděli jste, že mokřady patří celosvětově mezi tři biotopy s největší biologickou aktivitou, hned po deštných pralesích a korálových útesech? Domov si v těch českých našly například blatouch bahenní, stulík žlutý či různé kosatce, orchideje a masožravé rostliny. Ze zvířat jsou mokřady rájem zejména pro ptáky – ať už to je bekasina otavní či chřástalové s dlouhýma nohama a prsty, jež jim umožňují snadný pohyb v bahně, nebo naše jediná sova hnízdící na zemi – kalous pustovka. Mokřady jsou hojně obývány také různými druhy vážek a obojživelníků.

Součástí karafy o objemu jednoho litru je také sklenička, která poslouží jako uzávěr nebo do ní můžete například servírovat led, citron či ovoce. Karafa je českým výrobkem, byla vyrobena ve sklárně Květná.

Z každého nákupu putuje 200 Kč na projekt Vraťme vodu přírodě, který realizuje Nadačním fond Veolia společně s Českým svazem ochránců přírody. Stejnou částku pak pošle do sbírky i Nadační fond Veolia.

Křišťálová karafa s motivem mokřadů od Galiny Miklínové

Jedná se o stejně krásnou karafu, jen s jiným motivem – tentokrát mokřadů. Design karafy opět vytvořili studenti Ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla z respektované UMPRUM a motiv je samozřejmě z pera ilustrátorky Galiny Miklínové.

Jak karafa pomáhá? Z každého nákupu opět putuje 200 Kč na projekt vykupování mokřadů. Stejnou částku pak pošle navíc do sbírky i Nadační fond Veolia.

Zaujal vás projekt Vraťme vodu přírodě? Kompletní informace naleznete na webu nadačního fondu.

Karafa na vodu podle návrhu E. Seiberta – Voda pro Afriku

Třetí z krásných karaf je spojena s nadačním projektem Voda pro Afriku, kerý pomáhá budovat a obnovovat vodní vrty v Etiopii.

 Proč právě Etiopie? Až 74% etiopských venkovanů nemá přístup k pitné vodě. Na nemoci způsobené nedostatkem nezávadné vody tam zemře 55 tisíc malých dětí ročně. Projektem Voda pro Afriku se nadační fond, společně s Člověkem v tísni, snaží přispět ke zlepšení situace. Finance získané benefičním prodejem jsou využity na vybudování a obnovu vodních zdrojů v Etiopii.

„Karafa na vodu je symbolickým reprezentantem pomoci Africe. Tvar je dekorován horizontálními pruhy odkazujícími k estetice přepravních kanystrů, které se v Africe používají. Karafa ale hlavně připomíná potřebu pomoci, důležitost vody i lidské solidarity,“ představuje karafu autor návrhu Eduard Seibert z Design, student Ateliéru skla pražské UMPRUM vedeného Rony Pleslem.

Obsah ručně foukané karafy na vodu z křišťálového skla je 1 l. Vyrobena je v ČR.

Nákupem přispějete 183 Kč (23 % z ceny výrobku) na projekt Voda pro Afriku. Dalších 77 % z ceny karafy daruje do sbírky Nadační fond Veolia. 100 % ceny výrobku tedy putuje na konto veřejné sbírky projektu Voda pro Afriku.

Skleněná lahev v obalu – Voda pro Afriku

Poslední tipem na vánoční dárek je lehká skleněná lahev se silikonovým víčkem a originálním pleteným obalem. Jde opět o český výrobek, který byl vyroben v rámci limitované edice projektu Voda pro Afriku.

Proč má lahev „kabátek“? Díky textilnímu obalu je odolnější a můžete ji klidně nosit v batohu či tašce. Lahev má objem 0,5 litru, takže je skladná a vejde se i do menší kabelky. K dispozici je v šedé a modré variantě textilního obalu.

Nákupem přispějete 189 Kč na projekt Voda pro Afriku. Stejnou částku vloží do sbírky Nadační fond Veolia. Na konto veřejné sbírky projektu Voda pro Afriku tak putuje 71 % z ceny karafy.

Zajímavá vás, jak byly využity vybrané prostředky z benefičního prodeje projektu Voda pro Afriku? Kompletní informace naleznete na www.vodaproafriku.cz

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme