/

Free… jako freediver

Katarína Linczényiová se narodila v Bratislavě, ale jejím druhým domovem se stala voda

Začátek
2 min. čtení

Katarína se věnuje freedivingu, a to na světové úrovni. Je reprezentantkou Slovenska, kde také drží všechny hloubkové rekordy.

Co je freediving?

Jde o potápění bez dýchacího přístroje, tedy jen se zásobou vzduchu v plicích, kterou má potápěč z nadýchnutí se před ponorem. Nutností je dokonale ovládat své tělo a především psychiku. Není tak náhodou, že se Katarína Linczényiová věnuje stress managementu a je certifikovanou mentorkou u British Psychological Association.

Na počátku všeho přitom stála její autoimunitní nemoc kloubů, která ji takřka upoutala na lůžko. Díky freedivingu a zdravému životnímu stylu se však její stav začal zlepšovat a dnes je profesionální sportovkyní. 

Úklid oceánů

Katarína byla ambasadorkou skupiny Veolia a to především díky svým edukativním aktivitám a postoji k plastovému odpadu ve vodních tocích. Během svých ponorů se velmi často potýká s množstvím odpadků v mořích a oceánech. Čistota přírody je pro Katarínu prioritou, a proto se aktivně účastní také organizovaných úklidů pláže a podmořské krajiny.  

Katarína v Čechách a na Slovensku

V rámci společného projektu Deset vodních lokalit Čech a Slovenska objevovala Katarína Linczényiová krásy našich zemí, popisovala přírodu kolem vodních ploch a poukazovala také na stav znečištění tamní přírody. Vybrala deset zajímavých vodních ploch a s fotografem Michalem Lindnerem zachytili krásy jak pod vodou, tak v okolí. 

Pojďme se virtuálně toulat spolu s Katarínou a Michalem:

Lom Amerika očima freediverky Kataríny Linczényiové
Mumlavský vodopád v Krkonoších
Divoký losos z Kamenice
Řásná, Vysočina
Dunaj očima Kataríny Linczényiové
Tajchy
Legendární Guláška
Popradské pleso – klenot Tater
Termální prameny Kalameny
Brestovská jeskyně

Doporučujeme