/

Pojďme nahlédnout do Muzea Lichožroutů online

Nedostali jste se na výstavu Galiny Miklínové Muzeum Lichožroutů? Výstavu si můžete prohlédnout také online.

Začátek
4 min. čtení

Dílo Galiny Miklínové plynule přechází z tradiční formy ilustrace do komiksu či animovaného filmu. Rozumí si se slovem i hudbou a umožňuje tak atraktivní multimediální pojetí výstavy. Výstavě dominují pochopitelně Lichožrouti, jejichž příběhy vytvořila spolu s básníkem Pavlem Šrutem. Vesměs sympatičtí pletení rošťáci, kteří se stali nepřehlédnutelným a univerzálním knižním i filmovým fenoménem, však nechají prostor i pro další povedená dítka své stvořitelky, jako jsou například Cílovníci nebo Strašidýlko Stráša.

Výstava byla díky koronavirovým opatřením otevřena online na začátku prosince. Na přelomu roku, kdy byla opatření již zmírněna, pak zaznamenala velký divácký úspěch. Prohlédnout si ji za krátkou dobu přišlo téměř 1.500 návštěvníků. Velmi brzy však bohužel došlo ke zhoršení epidemie a Villa Pellé musela své brány opět zavřít a trpěliví návštěvníci si tentokrát museli počkat na znovuotevření několik měsíců.

Nestihli jste ji ani v náhradním termínu? Nevadí, do světa Galiny Mikínové máte stále šanci nahlédnout online. Villa Pellé totiž připravila video rozhovory s tvůrci – ilustrátorkou, výtvarnicí a filmařkou Galinou Miklínovou, kurátorem výstavy Radimem Kopáčem, architekty a scénografy expozice i ředitelkou galerie.

Díky vládním omezením se také poprvé v historii galerie uskutečnila online vernisáž k výstavě, která je k dispozici na YouTube.

Autorka Galina Miklínová se narodila v roce 1970 v Ostravě, vystudovala SUPŠ v Uherském Hradišti a VŠUP v Praze (ateliér filmové a televizní grafiky; M. Jágr a J. Barta). Absolvovala stáž na Humberside University ve Velké Británii, obor animovaný film.

Galina je zřejmě nejznámější českou ilustrátorkou knih pro děti a mládež po roce 2000, proslavená hlavně spoluprací s básníkem Pavlem Šrutem a jejich románovou trilogií Lichožrouti, ale i s dalšími autory, jako Eva Papoušková, Petr Stančík (série H2O) nebo Alena Mornštajnová. Je také filmovou scenáristkou, výtvarnicí a režisérkou. Vytvořila například tři řady úspěšných večerníčků O Kanafáskovi pro Českou televizi.

Výstava měla být otevřena do 28. března 2021 a tak nezbývá než doufat, že se nám ji později podaří prohlédnout i na živo. Více informací naleznete na internetových stránkách galerie.

Máte doma fanouška lichožroutů?
Překvapte jej malým dárkem! Omalovánky ke stažení zde.

Doporučujeme