6 hodin bez vody

Krátké zamyšlení oblíbeného gurmána Pavla Maurera nad tím, jak krátkých či dlouhých může být 6 hodin bez vody

/
4 min. čtení

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme dost. Stačí otočit kohoutkem. Když nepočítám občasná sucha, co trápí zemědělce a zahrádkáře a pak nečekané přívalové deště, nejsme na tom tak špatně. Americký slavný herec (Matt Damon) se spojil s kampaní, která by se dala krátce nazvat: “6 hodin”.

Vypadá to jako docela dobrý vtip

Když na recepci hotelu oznámí hostům, že je pro ně pokoj připraven, ale musí se obejít 6 hodin bez vody. Nebo v restauraci nabídnou hostům všechno kromě vody a omluví se, že na vodu si musí počkat, že právě teď žádnou nemají. Většina hostů si myslí, že si z nich personál tropí legraci, nebo si chtějí hned stěžovat u vedoucího, protože se chtějí sprchovat, umývat si ruce, chtějí pít svoji samozřejmou a všudypřítomnou vodu. “Voda bude”, slibuje obsluha, “..ale musíte si počkat jen pouhých 6 hodin”.

To je totiž doba, kterou stráví přes půl miliardy lidí na naší planetě každý den než se dostanou ke své kapce vody. Musí pěšky urazit několik kilometrů s kanystrem, musí čekat v dlouhých frontách u veřejných studní v Africe, v Asii či v Indii, musí dojít k řece nebo pramenu, který je daleko od jejich obydlí, musí hledat vodu, která není kontaminována nebo plná parazitů. Určitě si tyhle záběry z nejchudších zemí světa všichni dokážeme vybavit.

Ovšem být bez vody 6 hodin – kdo z nás si to někdy vyzkoušel?

Zdá se to tak snadné: stačí otočit kohoutkem, spláchnout na wc nebo pustit sprchu. Nedávno jsem slyšel, že do sedmnáctimilionového Pekingu přivádí vodu potrubím z nádrží vzdálených 2000 kilometrů. Pro vaši představu to je vzdušnou čarou Praha – Moskva.

Vody je čím dál méně. Pak také nějaký vědec vypočítal, že když si čistíme zuby a nenecháme přitom zbůhdarma puštěný kohoutek a nebo když se vyčůráme při sprchování namísto, abychom pak šli na toaletu a spláchli několika litry pitné vody, tak že jsme schopni ušetřit ročně hektolitry.

Způsobů – jak zbytečně neplýtvat vodou je mnoho. Ale mně se líbí ta osobní zkouška – vydržet v našem civilizovaném světě 6 hodin bez kapky vody. Prostě jen na vlastní kůži zažít to, co denně prožívá přes 660 milionů lidí na celé naší planetě.

Pavel Maurer

Doporučujeme