/

Degustovat se dá i voda! Pavel Maurer ale rád uhasí žízeň vodou z kohoutku

Jsme zvyklí degustovat vína, různé pokrmy, pálenky? Ale co takhle degustace vody? Pavel Maurer vyzkoušel artézskou, drahokamovou i košer vodu.

Začátek
4 min. čtení

Baví vás ochutnávat?

Věřte, že výběr je obrovský. A to jak v obchodech, tak i v různých restauracích. V dnešní gastroglose se vydáme po stopách těch nejzajímavějších vod na světě.

Baví mě degustovat různé typy vody. A věřte, že výběr je obrovský! V jedné restauraci například píšou: „Tato voda je harmonizována bez jakýchkoli chemikálií. Nebyla nikdy lahvována, skladována a je přátelská k životnímu prostředí. Teče rovnou z kohoutku, ovšem přes speciálně upravené filtrační zařízení.“ Je to prostě živá voda!

Jiná, trochu luxusnější voda se jmenuje 22 a je známa spíše v zahraničí. Honosí se nápisem artéská voda z oblasti Rioja. Milovníci vína vědí, že jde o nejslavnější španělskou vinařskou oblast. Na skleněné láhvi čtete, že je nepřetržitě tekoucí z hloubky 550 metrů v ustálené teplotě 22 stupňů. Samofiltruje se po staletí. Stejná teplota. Stejný rytmus. Je zdravá, čistá, průzračná. A chutná!

U nás je pak pro vodní fajnšmekry k mání takzvaná voda drahokamová. Tu si můžete doma sami připravit tak, že do karafy s vodou umístíte několik polodrahokamů nebo dokonce drahokamů. Mohou být volně ložené, nebo uzavřené do skleněné baňky zvané fiola. Nejrůznější barevné směsky těchto ušlechtilých minerálů pak necháte na vodu působit. Ametyst, růženín, jaspis, smaragd, granátový křišťál… Tyhle všechny kameny dokáží obyčejnou vodu přeměnit na vodu ryzí, podobnou té přírodní.

Pak je tu tajemný uhlík jménem Šungit. Je starý přes dvě miliardy let. Vypadá jako kousek černého uhlí, těží se v daleké ruské Karélii a dokáže s vodou dělat divy. Čistí a pozitivně ovlivňuje její vnitřní molekulární strukturu!

Košer voda dobře chutná

Můžete ochutnat také třeba Vodu Andělů která deklaruje vysoké pH 8,8. Takže je dosti zásaditá. Pochází z islandského ledovce a má málo minerálů. Nedávno jsem dokonce pil košer vodu čerpanou v plzeňském kraji speciálně pro jednu pražskou židovskou kavárnu. Z každé lahvičky posílají 2 koruny na pomoc potřebným. A mě chutná 2krát víc!

To vše co vám tu vyprávím je velmi důležitá, krásná a omamující vysoká universita vodní. Vše je, namouduši, pravda. Když se ovšem vzbudím ve tři ráno a mám žízeň, došourám se do koupelny k umyvadlu a piju ten tekoucí zázrak – bez reptání – rovnou z kohoutku. A chutná skvěle!

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme