/

Jak s dětmi mluvit o změnách klimatu?

Děti nemají stejné emocionální porozumění jako dospělí, proto je třeba klást velký důraz na způsob komunikace. Jak tedy v dětech vzbudit zvídavost a ne úzkost?

Začátek
3 min. čtení

Florence Millotová, pařížská psycholožka a autorka knihy Comment parler à ses enfants ? („Jak byste měli mluvit se svými dětmi?“), nabízí několik tipů, jak s dětmi mluvit o záchraně planety, aniž byste v nich vyvolali přílišné obavy.

Pozor na sdílení znalostí bez kontextu

Přibližně do 12 let věku nejsou emocionální schopnosti a porozumění dítěte stejné jako u dospělého. Vyvarujte se sdílení svých znalostí o změně klimatu bez kontextu (čísla, možné budoucí katastrofy atd.). Děti ještě nejsou zcela připraveny zpracovávat tyto informace.

Počkejte, až se dítě zeptá

Zkuste přistupovat k tématu pozitivně. Například při sledování zpráv, pokládejte otázky: „Co si o tom myslíš? Jak vážné to podle tebe je? Myslíš, že s tím můžeme něco dělat? Jaké kroky byste chtěli podniknout?“ Cílem je nebrzdit představivost a myšlení dítěte, aby chtělo jednat, místo aby se utápělo v úzkosti. 

Ujistěte děti, že nic není definitivní a stále můžeme udělat něco dobrého. Zkuste se společně zamyslet nad tím, jak může dítě samo nebo celá rodina přispět k péči o planetu. Děti mají obvykle velkou míru empatie a zajímá je, co mohou udělat.

Navrhněte zábavné aktivity 

Věkově přiměřené aktivity mohou pomoci vzbudit zájem o životní prostředí. Můžete děti naučit, jak třídit odpad a recyklovat, darovat jejich staré hračky místní organizaci, pěstovat zeleninu na balkoně nebo sázet květiny do truhlíku.

Využijte příklady

Je dobré ukázat dítěti příklady toho, co mohou děti dokázat. Možná se rádi dozví o mladé kanadské aktivistce Autumn Peltier nebo o belgickém ekologovi Arthuru Motté, který si vybudoval vlastní permakulturní zahradu (autor knihy Mon petit potager bio sur 15m²).

Nebo můžete prozkoumat YouTube a najít kanály o environmentálních tématech.

Podpořte vztah dětí k přírodě

Podpora citového vztahu k přírodě může dítěti pomoci uvědomit si, jak cenná naše planeta skutečně je. Zajděte na procházku do lesa, navštivte farmu nebo rodinnou dovolenou zaměřenou na vědu ( v zahraničí nabízí například organizace Objectif Sciences International).

Dobrým tipem, jak začít, jsou také rodinné výlety WWOOF, v rámci kterých je nabízeno ubytování a strava zdarma výměnou za příležitostné práce na ekologické farmě.

Zdroj: Up to us

Doporučujeme