Pět potravin náročných na vodu, které je dobré konzumovat s mírou

Úspora vody je v posledních letech prioritou. Samozřejmostí je snaha omezit přímou spotřebu vody.

Začátek
5 min. čtení

Přemýšleli jste o tom, kolik vody spotřebujeme nepřímo? Ke svému životu totiž potřebujeme řadu potravin, na jejichž výrobu je spotřebováno obrovské množství vody. Pojďme se podívat na některé z nich a společně se zamyslet, zda je možné omezit jejich spotřebu.

Avokádo (1kg = 1 000 litrů vody)

V současné době jde o velmi trendy potravinu. Oblíbená je díky unikátní chuti i antioxidačním vlastnostem a obsahu nenasycených mastných kyselin. Avokádo je bezesporu zdraví prospěšné. Nedá se to však už říci ve vztahu k životnímu prostředí. Odhaduje se, že na jeden kilogram této módní „superpotraviny“ je třeba dokonce 1 000 litrů vody.

V posledních desetiletích je přitom avokádo pěstované na 807 000 hektarech půdy (údaj za rok 2020). Obrovské množství vody potřebné k jeho vypěstování tak má výrazný vliv na životní propstředí. Výsledek? Jih Španělska trpí suchem nejen díky klimatickým změnám, ale i avokádovým plantážím. Nedostatek vody postihlo i oblast Petorca v Chile, kde jsou dnes místní obyvatelé nuceni spoléhat na náhradní zásobování vodou.

Navíc mnoho farmářů používá při pěstování avokáda koktejl extrémně škodlivých pesticidů. 

Mandle (1kg = 1 300 litrů vody)

Také rostoucí popularita mandlí není dobrou zprávou pro planetu. Mandlové mléko (které je bohaté na vitamíny A, B a E) nyní tvoří dvě třetiny veškerého rostlinného mléka na celém světě.

Produkce mandlí je však extrémně náročná na vodu. Například v Kalifornii, kde je jejich produkce z velké části soustředěna, spotřebuje 10 % všech sladkovodních zdrojů. 

Mandlovníky v Jemenu, foto Majed Makawi, Wikipedia

Cukr (1kg = 1 780 litrů vody)

Podle Studie Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je také cukrová třtina jednou z nejškodlivějších plodin na světě. Plantáže totiž ničí biologickou rozmanitost a spotřebovávají velké množství vody.

Na jeden kilogram cukru totiž potřebujete 1 780 litrů vody. Přesto se produkce cukrové třtiny rozšířila i v oblastech světa náchylných k suchu. Jedním z příkladů je Pákistán, jehož čtyři hlavní plodiny (pšenice, rýže, cukrová třtina a bavlna) vyžadují 80 % celkové spotřeby vody v zemi. A přitom vytváří jen  5 % HDP.

Cukrová třtina, foto: Forest and Kim Starr, Wikipedia

Čokoláda (1kg = 17 000 litrů vody)

Podle Světové banky vedlo pěstování kakaa v letech 1988 až 2008 ke zničení dvou až tří milionů hektarů tropického pralesa. A navíc je výroba čokolády extrémně náročná na vodu – každý kakaový strom totiž spotřebuje 10 až 15 litrů vody za den.

Podle odborníků je třeba neuvěřitelných 17 000 litrů vody na výrobu jediného kilogramu čokolády.

Maso (1kg hovězího = 15 000 litrů vody)

Často jsou v posledních letech slyšet také debaty o tom, zda by lidé měli jíst méně masa nebo rovnou žádné. Nadměrná konzumace masa má totiž obrovský dopad na životní prostředí. 

S produkcí masa je spojeno neuvěřitelných 64 % světové orné půdy, na kterých jsou pěstovány krmné plodiny. Odborníci upozorňují, že na výrobu jednoho kilogramu hovězího masa je potřeba více než 15 000 litrů vody.

Tím negativní vliv na životní prostředí však nekončí. Podle Greenpeace navíc farmy produkující maso a vejce v průmyslovém měřítku znečišťují odpadní vodu značným množstvím dusičnanů, fosforem, antibiotiky a dalšími znečišťujícími látkami.

Foto: Sharon Hahn Darlin, Wikipedia

Co myslíte? Možná stojí za to omezit alespoň jednu ze zmiňovaných potravin.

Zdroj: UP TO US
Úvodní foto: Wikipedia

Doporučujeme