/

Miluše Makó: Vařte snadno, rychle, zdravě a beze zbytků

Znáte hravou, kreativní a svěží vegetariánskou kuchyni, kterou vaří šéfkuchařka Miluše Makó v pražském bistru Green Table by Veolia? Pokud ne, určitě tam zajděte. Máte to daleko? Nevadí, kupte si její novou kuchařku a ty nejoblíbenější pokrmy si můžete uvařit doma.

Začátek
7 min. čtení

Autorka na stránkách knihy spojila svou lásku k zelenině a neplýtvání, a výsledkem je kuchařka „Rok v Green Table s Miluší Makó“ plná originálních receptů, tipů a rad na sezónní vaření. Její jedinečný přístup bude bavit vás i všechny ty, kteří se připojí k vašemu stolu.

Odvážná Miluše Makó 

Miluše je významnou postavou v současné české gastronomii. Její odvážný přístup k vegetariánské a veganské kuchyni přinesl nový impulz do tradičního jídelníčku. Pochází z rodiny, kde bylo vaření a jídlo vždy v centru pozornosti. Už od dětství měla pozitivní vztah k zelenině, a to díky svému dědovi, který byl zelinářem a pěstoval exotické druhy zeleniny a prodával dokonce hadové okurky. Jako malá si hrála s pestrobarevnými rajčaty a různými druhy salátů, což byl první krok na její cestě k vášni pro vaření. Nezapře v sobě maďarské kořeny, temperament a schopnost šířit radost kolem sebe.

Boří mýty o tom, že „bez masa“ znamená „nudně“. Srší spoustou úžasných inovací na tradiční masové pokrmy, které připravuje ve vegetariánské verzi. Jídlo na talíři bude lákavé a nutričně vyvážené. To ocení také strávníci, kteří s vegetariánskou kuchyní začínají nebo ji chtějí kombinovat s jídlem, na které jsou zvyklí.

Miluje libeček

Nezatracuje ale žádnou kuchyni. Připravovat pokrmy se zeleninou, ovocem, bylinkami a luštěninami pro ni představuje výzvu, jak dokázat jídlu dodat chuť i bez masa. „Miluji libeček, ráda pracuji s celerem, skvěle funguje v jakémkoliv zeleninovém jídle, které parádně dochutí. Zkoušela jsem z něj tak jako z řepy připravit i dezert, upekla jsem jej se skořicí a pampeliškovým medem a bylo to dokonalé. Mé nejoblíbenější koření je v osobním životě chilli, jím ho opravdu hodně a díky tomu nejsem nemocná. Zde se jednoduše promítly moje maďarské kořeny.“

Naplňuje ji předávání svých znalostí z několikaleté pozice šéfkuchařky – věnuje se výuce veganských a vegetariánských kurzů v Gourmet akademii. Kromě toho vedla několik praktických workshopů pro děti s cílem hravě jim předvést základy vegetariánského vaření. Propaguje vegetariánskou a veganskou kuchyni, účastní se různých food festivalů a cooking show. Také spolupracuje s mnoha médii a časopisy.

Inspirace pro domácí vaření

Ráda se věnuje domácímu vaření a s přáteli organizuje tematické večery ve stylu italské či thajské kuchyně, ale i řady dalších. „Každý z nás vždy připraví jeden chod a je to skvělá zábava. Moc ráda také vařím v soukromí svému muži. Těší mě připravovat jeho oblíbené pokrmy, proto také hodně peču.“

Její filozofií je především tvořit vyvážená a zdravá vegetariánská jídla, která lidem chutnají. „Myslím si, že to je jeden z důvodů, proč se do Green Table lidé opakovaně vracejí. S inspirací a přípravou jídla v kuchyni doma pomůže právě tato kuchařka. Je to moje velké přání,“ uzavírá Miluše Makó. 

Udržitelnost a cirkulární ekonomika 

Tato filozofie stála za vznikem autentického vegetariánského bistra a multifunkčního prostoru Green Table by Veolia v pražském Florentinu. Na tomto inspirativním místě se přesvědčíte, že moderní vegetariánskou kuchyni lze dělat bez kompromisů a že chutná naprosto skvěle.

Společným jmenovatelem vegetariánského bistra a celého prostoru Green Table, za kterým stojí společnost Veolia, je zmíněná udržitelnost — květiny jsou zavlažovány vyčištěnou vodou z provozu bistra, vzduch je čištěn skrze ekologické filtry, biodynamické osvětlení reaguje na aktuální venkovní prostředí, a zajišťuje tak konstantní příjemné podmínky. Na místě se pěstují saláty a bylinky ve velké hydroponické farmě, která zajišťuje celoroční produkci čerstvé zeleniny bez postřiků. Zeleň se zde přirozeně integruje do celého designového prostoru díky důmyslnému návrhu od architektonického studia Perspektiv, které prostor vytvořilo primárně z odolných, ekologických či recyklovaných materiálů.

Hlavním cílem celého konceptu restaurace a multifunkčního prostoru Green Table by Veolia je představení a komunikace filozofie ekologické transformace, což je hlavní filozofie celé skupiny Veolia. Ekologická transformace spočívá v radikální změně způsobu výroby i spotřeby, v urychleném vzniku nových modelů, které staví ekologii do popředí v každém jednotlivém procesu, při každé diskuzi, každém rozhodnutí. Právě tato vize je prostoupena vším, co v Green Table naleznete.

Kupte si novou kuchařku od Miluše Makó!

Doporučujeme