Onřej Beneš: Vodní blahobyt musíme posilovat

Budou mít další generace dostatek kvalitní kohoutkové? Ptáme se Ondřeje Beneše, technického a obchodního ředitele divize Voda ČR skupiny Veolia Holding.

Začátek
2 min. čtení

Jaké jsou největší výzvy pro Českou republiku z vodohospodářského hlediska?

Přes aktuální „vodní blahobyt“ musíme začít realizovat konkrétní opatření k posílení zdrojové části vodního ekosystému. Kromě přípravy systémových opatření na lokální úrovni (hospodaření s dešťovými vodami, zasakování) potřebujeme zásadně zrychlit zvýšení objemové retence – výstavbu nových vodních děl. Alarmující bylo v poslední době zejména představení zabezpečenosti vodárenské soustavy napojené na vodní dílo Švihov (Želivka). Povodí Vltavy totiž prezentovalo relativně dramatický scénář potenciální nedostatečnosti zdrojů při zachování tempa urbanizace území a současně pokračování klimatických změn. Mojí osobní výzvou je realizovat v ČR první projekt v zahraničí již naprosto běžného řízeného doplňování podzemních vod upravenou a dočištěnou recyklovanou vodou.

Jaké dnes máte nejdůležitější projekty?

Poslání v mé práci vnímám hlavně v oblasti zavádění nových a klimaticky neutrálních řešení do oblasti výroby i čištění vod. Současně pracujeme s ostatními kolegy ve skupině Veolia na hledání průsečíků mezi obory vody, energetiky a odpadů tak, abychom naplňovali principy oběhového hospodářství. Zní to jako fráze, ale na konkrétní případy našich konkrétních řešení a potvrzení klientů je možné se podívat jak na veolia.cz, tak i na veolia.com.

Čím vás voda jako fenomén fascinuje a překvapuje?

Voda nám umožňuje pohled na nás samotné. Ať již přímo jako rozvlněné zrcadlo, nebo nepřímo, kdy jejím prostředím vnímáme chutě života.

Doporučujeme