Na první pohled – celkem nudná, obyčejná bylinka. Řeřicha setá nebo také řeřicha zahradní. Má výraznou chuť podobnou ředkvičce, je skvělá v pomazánkách v salátech, ale dá se nasypat i na krémové polévky, do omáček či na chleba s paštikou. Co je na ní tak zvláštního? Podle mne mnoho věcí. Kromě toho, že miluji její lehce nahořklou chuť, oceňuji, že se dá tahle nenáročná bylina velmi snadno a rychle vypěstovat třeba za oknem ve vlhké vatičce. Nasypete semínka a za tři až pět dnů už můžete ostříhávat mladé lístky plné chuti, vitaminů a energie.
Že by řeřicha byla tou „nejzdravější zeleninou na světě“?, kterou si snadno vypěstujete doma? Profesorka Jennifer Di Noia z William Paterson University v americkém státě New Jersey se rozhodla, že prozkoumá velkou paletu ovoce a zeleninu s ohledem na to, jaký mají přínos pro lidské zdraví. Vyšla z tvrzení, že američtí odborníci na výživu doporučují lidem konzumovat tzv. silné ovoce a zeleninu (powerhouse fruits and vegetables (PFV)), čímž se rozumí ovoce a zelenina, které snižují riziko chronických onemocnění.
Zmíněná studie paní profesorky definovala potraviny, které dokáží lidskému organismu zajistit ve 100 gramech v průměru 10 % (a více) denní dávky sedmnácti důležitých látek, vitamínů a minerálů: draslíku, vlákniny, bílkovin, vápníku, železa, vitamínů B1, B2, B3, vitamínu B9 (kyselina listová), zinku a vitamínů A, B6, B12, C, D, E a K.

Vyšel jí tak seznam 41 potravin, které jsou schopné toto zajistit. A podívejme se na to překvapení: v seznamu najdeme na prvním místě řeřichu, hned za ní čínské zelí, mangold, listy červené řepy a špenát.“ Dále tam v dalších řadách figuruje třeba petržel, čekanka, kapusta, různé saláty. Řeřicha ovšem bezkonkurenčně vede jakožto „špičkový zdroj živin“. Tato vskutku nenápadná bylinka má totiž v sobě víc než kdejaká její konkurence. Některé výzkumy dokonce uvádí celkem překvapivou informaci, že řeřicha obsahuje více vitaminu C než pomeranč. Konečně, když si v našich končinách koupíte pomeranč, je dosti pravděpodobné, že jej musel přivézt nějaký kamion z teplejší oblasti. Pro céčko z řeřichy není třeba chodit daleko. Nezanedbatelný je i obsah vlákniny a esenciálních aminokyselin. Tato skoro zázračná bylinka výrazné chuti posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Řeřichu byste si měli pravidelně dopřávat, právě v těchto chladných dnech a pokud v zimě trpíte různými infekcemi.
Řeřicha setá pochází z Blízkého východu, od pradávna se pěstuje v Orientu, odkud se rozšířila do zemí Asie a Evropy. Na světě roste asi 175 druhů řeřichy (někdy též nazývané – potočnice, protože některé řeřichy divoce rostou kolem potoků a vody vůbec). Pro všechny druhy řeřichy je ovšem charakteristické, že chutná více či méně nahořkle.
Jíst zdravě je někdy těžké a jindy zase velmi snadné. Semínka řeřichy seté (nebo zahradní) si koupíte za pár korun v každém obchodě, kde mají zahradnické potřeby. Za oknem si ji pak jednoduše vypěstujete na vlhké vatičce za tři dny a máte doma „vitamínovou bombu“! Po asi deseti dnech odřezáváním horní části natě, rostliny rychle dorůstají. Může se pěstovat prakticky po celý rok.
zdroj: National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, USA
foto: řeřicha v mé kuchyni
Autor: PhDr. Pavel Maurer, Good Food Lover
