/

Kohoutková v zahraničí? Jaké jsou zvyklosti v Evropě a USA?

Většina Čechů dnes cestuje spíše po Česku. Když už ale vyjedete do zahraničí, kde si můžete v restauraci bez obav vyžádat kohoutkovou?

Začátek
9 min. čtení

Stále více lidí preferuje kohoutkovou jako ekonomičtější a ekologičtější variantu a restauratéři vycházejí zákazníkům vstříc. Podávání kohoutkové vody v restauracích je proto ve většině turistických destinací naprosto běžné. V některých zemích jako například ve Francii a Itálii je dokonce uzákoněno. Turisté se tedy nemusejí obávat a mohou o kohoutkovou vodu požádat, pokud nebude automaticky servírována. 

Řecko

V Řecku je kohoutková voda v restauracích automaticky k dispozici (například ke kávě vždy). Voda kohoutková se neplatí, ale není žádný zákon ani povinnost k jejímu servírování. Situace může být odlišná na ostrovech, kam je nutné pitnou vodu dovážet. V těchto případech v restauracích nabízejí balenou vodu za poplatek. 

Chorvatsko

V některých oblastech Chorvatska je zvykem v restauracích podávat kohoutkovou vodu, jinde je na vyžádání. Kohoutková voda se většinou neúčtuje.

Slovinsko

Ve Slovinsku je kohoutková voda k dispozici na vyžádání. Ve většině regionů, zejména pak v alpských oblastech, je voda velmi kvalitní a chutná. Za tuto službu se také většinou neplatí.

Francie

V zemi galského kohouta je to jednoduché. Stačí vyslovit kouzelné „Une carafe d’eau, s’il vous plaît“ a číšník vám přinese karafu s vodou zdarma. Ano, podávání kohoutkové vody je ve francouzských restauracich běžným zvykem. Podle zákona je restaurace povinna podat hostu vodu z kohoutku, pokud o to požádá. Toto opatření se však nevztahuje na kavárny a bary. 

V zemi galského kohouta je to jednoduché. Stačí vyslovit kouzelné „Une carafe d’eau, s’il vous plaît“ a číšník vám přinese karafu s vodou zdarma

Francie

Itálie

Pokud požádáte o vodu z kohoutku v Itálii, musí vám být dle zákona nabídnuta. V Itálii se kohoutková voda podává na vyžádání, většinou je však stále ještě častější situace, kdy lidé dávají přednost minerálce v lahvi. Restaurace si za kohoutkovou vodu neúčtují poplatky. 

Španělsko

Jak požádat o kohoutkovou vodu ve Španělsku? Zapamatujte si jednoduchou formulaci „agua del grifo“. Kohoutková voda se ve Španělsku někde podává běžně, někde na vyžádání a některé restaurace nabízejí pouze minerální vodu balenou. S poplatkem za kohoutkovou vodu je to stejné.

Ve Španělsku si zapamatujte jednoduchou formulaci „agua del grifo“

Španělsko

Portugalsko

Situace v Portugalsku je rozdílná dle jednotlivých oblastí. Vzhledem k nízké kvalitě kohoutkové vody ve velkých městech Portugalska (Lisabon, Porto) není zvykem ji běžně požadovat v restauracích. Kohoutková voda se podává na vyžádání zákazníka. Za tuto vodu se v portugalských restauracích neplatí.

Nizozemsko

Restauratéři v Nizozemsku svým zákazníkům ohledně vody z kohoutku vycházejí vstříc, přestože na to neexistuje žádný zákon či nařízení. Voda je většinou zdarma.  Vyžádat si vodu z vodovodu v restauraci je v Nizozemsku běžné. Existují však i podniky, kde toto nenabízejí. Tam si můžete objednat minerálku, případně balenou vodu. Velmi zřídka se může stát, že si restaurace nepatrnou částku za vodu zaúčtuje, ale nebývá to příliš časté.

Švýcarsko

Ve francouzsky mluvící části Švýcarska je zvykem, že restauratéři servírují karafy s vodou z kohoutku zdarma. V italsky mluvících kantonech si vodu ani nemusíte vyžádat – je připravena na stole. V německy mluvících oblastech se však může stát, že kohoutková voda nebude servírována ani na požádání, případně za ni budete muset zaplatit. Ve Švýcarsku neexistuje žádné legislativní zakotvení, situace se liší především podle zvyklostí v jazykových oblastech.

Švédsko

Ve švédských restauracích je kohoutková voda zdarma naprosto běžnou součástí servisu. Často je voda spolu s kávou v základní ceně jídla a je k dispozici, aby si ji hosté sami dolévali. Pokud tomu tak není, je možné o ni požádat obsluhu. Ve Švédsku není restaurace, kde by se nad takovým přáním někdo podivil nebo je dokonce odmítl. Voda z kohoutku je jednou z mnoha ukázek šetrného přístupu Švédů k životnímu prostředí.

Norsko

Podávání kohoutkové vody v Norsku není ze zákona povinné, ale stalo se běžnou praxí. Ve většině případů na stole stojí několik karaf s vodou a sklenice k dispozici všem zákazníkům. Voda se zpravidla neplatí, na několika málo místech si účtují symbolický poplatek, který jde na účet dobročinné organizace.

USA

Obecně je pití kohoutkové vody v USA silným trendem a do osvěty se zapojují i celosvětově známé celebrity. Důvodem je velmi vysoká spotřeba balených vod a ekologická i ekonomická zátěž s tím spojená. V restauracích je ale situace výrazně lepší. V USA je běžné, že se v restauracích servíruje kohoutková voda. Někde je to bez požádání, v některých podnicích (především v těch luxusnějších) musíte o kohoutkovou vodu požádat. Nemělo by se ale stát, že vám vodu z kohoutku odmítnou přinést. Kohoutková voda je v amerických restauracích zdarma.

Jak jsme na tom v Česku? 

V České republice obliba kohoutkové vody v restauracích v posledních letech také roste. Restaurace zapojené do projektu „Čerstvá kohoutková? Stačí říct!“ servírují vodu dokonce v krásných designových karafách. „Akce se ujala, alespoň v některých restauracích či barech si lidé mohou vybrat, jakou vodu chtějí pít. Do akce se dnes zapojila již řada restaurací,“ uvádí Marcela Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace společnosti Veolia, organizátora projektu.

Přehled českých restaurací, barů a kaváren, které se zapojily do projektu, najdete na mapě.

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme