/

FORBES: Punk uprostřed studeného byznysu. V Praze vzniká netradiční centrum udržitelnosti

Prestižní časopis Forbes píše o LESS - prvním plně cirkulárním projektu v soukromém sektoru, která vznikne na jaře příštího roku na vnitřním nádvoří pražského Florentina.

Začátek
6 min. čtení

Zero waste bistro, které si bude pěstovat vlastní zeleninu na obří hydroponii zalévané recyklovanou vodou z baru, maximální úspora energií, eventy bez uhlíkové stopy, coworking. V pražském byznysovém centru Florentinum vzniká z bývalé kravaťácké restaurace unikátní prostor, který má ukázat, jak funguje cirkulární ekonomika. A podle toho se tu i bourá, staví a rekonstruuje. 

Tenhle zelený punk mezi sklem a betonem kancelářského komplexu Florentinum překvapivě nerozehrála žádná skupinka pražských hipsterů, ale nadnárodní korporát – vodárenský a energetický gigant Veolia. V centru Prahy vytváří podnik, který ponese jméno Less a má být ukázkou toho, jak se dá i korporátní byznys změnit v zájmu ekologie a udržitelnosti.

Česká pobočka globální vodárenské společnosti se inspirovala pařížským alternativním podnikem La Recyclerie, který s podporou Veolie vznikl v prostoru zchátralého nádraží v širším centru francouzské metropole, kde funguje jako ekocentrum, kavárna a bistro s lokálními produkty i jako místo setkávání na cestě mezi prací a domovem.

Pražský Less má být podobně otevřeným prostorem – moderním hubem, kde se budou potkávat jednotlivci, ale i firmy, kterým jsou blízká témata cirkulární ekonomiky, udržitelnosti, sociální odpovědnosti a ochrany klimatu. Akorát to nebude v romantickém prostoru staré železniční stanice, ale v přízemí obří kancelářské budovy. I to však má svou symboliku, vždyť cílem je měnit současný český byznys.

Prostor, který má zelenou duši

„Chceme ukázat, že i u nás už jsou společnosti, které udržitelnost berou velmi vážně, postupně se mění a dělají to dobře. Sami se udržitelností vážně zabýváme, investujeme do zlepšování provozů. Dobře víme, že není možné z přírody dál jen brát. Rádi bychom vytvořili prostor využitelný i pro další české firmy, které se o tato témata zajímají. A věřím, že výměna zkušeností nás posune zase o krok dál,“ vysvětluje motivaci Eva Kučerová, místopředsedkyně správní rady nadačního fondu Veolia a šéfka komunikace a marketingu celé skupiny pro střední a východní Evropu. „Zároveň jsme nechtěli jít povrchní, korporátní cestou a vytvořit studený prostor, kam se budou lidé bát vstoupit. Naopak bychom rádi ukázali skutečnou udržitelnost, která má duši. Musíme umět ukázat konkrétní dopad současných změn a bavit se o věcech, které jsou pravdivé,“ dodává.

Less zabere 650 metrů čtverečních v přízemí Florentina. Jedno křídlo obsadí multifunkční prostor pro výstavy, eventy, konference, přednášky či koncerty, připravuje se dokonce manuál, podle kterého by měla být každá pořádaná akce maximálně udržitelná, tedy s minimálním dopadem na životní prostředí. Druhá část s vchodem ze zahrady kancelářského komplexu bude fungovat jako coworking. Obě křídla pak propojí inovativní vegetariánské bistro, které si třeba saláty a menší zeleninu dokáže vypěstovat samo díky obří hydroponické stěně. Instalaci baru pak doplní jinak nevyužité materiály z přestavby celého prostoru, například upcyklované staré trubky. Voda z baru bude recyklována, část se využije pro zavlažování hydroponie, zbytek bude svedený do zásobníků Florentina a poslouží při zalévání zeleně na nádvoří.

Fungující cirkulární ekosystém

Energetická spotřeba by měla být co nejnižší, vybavení hlavně z recyklovaných materiálů. „Naším cílem je propojit vše do jednoho žijícího a fungujícího celku,“ říká Eva Kučerová. I proto Veolia spolupracuje s architekty ze studia crea_tura i s odborníky z Institutu cirkulární ekonomiky nebo s lidmi z pražské poradenské firmy CIRA Advisory, která pomáhá firmám posunout se k principům udržitelnosti. 

Zdroj: Forbes

Doporučujeme