/

Můžeme recyklovat tenisky?

Je lepší mít klasické tenisky, které vydrží tři roky, nebo "ekologické" tenisky?

Začátek
6 min. čtení

Tenisky jsou pro hodně lidí každodenní nezbytností v kanceláři i na večírcích. Podle studie Statista dosáhl v roce 2020 prodej tenisek 79 miliard dolarů. Co se s tak obrovským nožstvím tenisek stane, když doslouží? Dají se recyklovat?

Až 70 různých materiálů

Horní část tenisek je vyrobena z polyesteru, bavlny nebo kůže. Jazyk je často vytvořen z textilu vyplněného pěnou. Krytka špičky, výztuhy a opěrky jsou vyrobeny z plastu.. a podrážky z kombinace pěny, gumy a plastu. K tomu všemu jsou v teniskách obsaženy kovové očka – noční můra recyklace.

„Tenisky se obvykle skládají z až 70 různých materiálů. V některých případech jde o směs syntetických a přírodních částí. Pravdu ale je, že značky často ani nevědí, co najatý výrobce v botě skutečně používá,“ vysvětluje Marie Soudré-Richard, spoluzakladatelka francouzské společnosti Revival, která se věnuje optimalizaci recyklace bot.

Problémová identifikace

Logicky čím je výrobek složitější, tím obtížnější je jeho recyklace. Klíčová je přitom identifikace materiálů, z nichž se tenisky skládají, což je téma, na kterém Revival pracuje… V první fázi se zaměřuje na recyklaci podrážek. Navrhl proces drcení podrážek a jejich následné lisování do agregátů nebo slitin, které se používají například na výrobu cyklistických stezek nebo podrážek.

„To vše se děje pomocí softwarovému programu, který v závislosti na složení podrážky určí nejlepší rovnováhu mezi energií vynaloženou na proces recyklace a energií ušetřenou díky použití recyklovaných materiálů,“ vysvětluje Marie Soudré-Richard

Řada inovací po celé Evropě

Ve Francii se problematice věnují také Estia a Evropské centrum pro inovativní textil. V únoru 2022 představili inovační platformu Cetia, která se zabývá tříděním a automatizovanou demontáží textilu a obuvi. Jejími prvními klienty jsou významné skupiny jako Décathlon a Eram. 

Téma rezonuje také v Nizozemsku, kde společnost Fastfeetgrinded vyvinula s podporou vlády průmyslový stroj na zpracováná až 2 500 bot za hodinu. Mechanicky odděluje pěnu, pryž a textil, které jsou následně recyklovány na granule nebo vlákna. Zájem o něj projevily společnosti Decathlon a Asics. V Německu nabízí službu separace materiálu v průmyslovém měřítku také společnost Soex.

Do recyklovaných a recyklovatelných tenisek se pouštějí i samotné značky. Například francouzská TBS, dceřiná společnost firmy Eram, která přišla na trh s teniskami Re-Source. Ty jsou dle výrobce tvořeny ze 70 % z recyklované gumy. Značka v obchodech sbírá vlastní staré boty, které drtí a v Portugalsku recykluje na surovinu pro výrobu nových tenisek.

Nesmíme ale zapomenout ale ani na velké množství malých značek, které se tomuto tímatu věnují a doufají, že tímto procesem něco změní. 

Velkou výzvou je životnost

Pravdou ale je, že je stále obtížné najít kupce pro recyklované materiály z tenisek. Je třeba, aby vznikla nová průmyslová odvětví.

Některé značky pracují na ekologickém designu tak, že zjednodušují jejich složení. „Vytvořili jsme tenisky s maximálně pěti až šesti kategoriemi materiálů, které lze společně recyklovat,“ vysvětluje Benjamin Buquet, spoluzakladatel francouzské značky Caruus.

Velkou výzvu je pak prodloužení životnosti tenisek. „Naše tenisky vydrží dva roky, protože jsou vyrobeny z pevného plátna, které se běžně používá na výrobu pláštěnek nebo lodních plachet, a nevyhýbáme se ani použití kůže, což je nejpevnější materiál,“ dodává.

Otázkou tak stále je, zda je lepší mít klasické tenisky, které vydrží tři roky, než tenisky, které jsou sice „ekologické“, ale nevydří až takovou dobu.

Zdroj: Up to us

Doporučujeme