/

Jak se recykluje voda na Havaji?

Havaj je sice tropický ráj s překrásnými přírodními scenériemi a rozmanitými ekosystémy, ale toto souostroví tvořené prstencem 137 ostrovů a ostrůvků trpí palčivým nedostatkem vody.

Začátek
3 min. čtení

Padesátý americký stát s dynamicky se rozvíjející ekonomikou a prudkým demografickým růstem postihl dlouhodobý nedostatek vody a proto investuje do její recyklace.

„Vzhledem k ostrovnímu charakteru našeho státu jsou zdroje sladké vody velmi omezené. Nemůžeme jednoduše vybudovat vodovod od zdroje do místa její spotřeby nebo si přitáhnout ledovec z Arktidy,“ říká Barry Usagawa, administrátor Honolulu Board of Water Supply (HBWS).

V roce 1998 tak Honolulu, hlavní město Havaje, pověřilo Veolii vyprojektováním, vybudováním a provozováním unikátní čistírny odpadních vod (ČOV), která odpadní vodu vyčistí tak, aby bylo možné ji dále používat. Smlouva v hodnotě 140 miliónů dolarů byla původně uzavřena na dobu 20 let a následně v roce 2017 prodloužena do roku 2038. V rámci spolupráce HBWS vybudovanou ČOV v roce 2003 odkoupilo, ale Veolia i nadále zajišťuje její provoz.

Každý den 45 milonů recyklované vody

Unikátní čistírna každý den zpracuje 50 miliónů litrů odpadních vod, ze kterých vyrobí zhruba 45 miliónů litrů recyklované vody. Použité technologické procesy produkují dva druhy recyklované vody odlišné kvality. Mimořádně čistá voda je získána reverzní osmózou a je určená pro průmyslové využití – výrobu elektřiny, rafinaci ropy atd. Dodávána je do většiny elektráren na ostrově Oahu, který nejlidnatějším z osmi hlavních Havajských ostrovů.

Filtrovaná voda, označovaná jako R1, je pak určena pro zavlažování golfových hřišť. V okruhu 8 km se jich nachází celkem osm a v důsledku tropického klimatu vyžadují hodně zálivky. Recyklovaná voda zde vhodně doplňuje standardně užívanou vodu.

Výrazná úspora energie

V roce 2019 byla navíc v místní ČOV nainstalována nová technologie, díky které došlo ke zvýšení energetické účinnosti procesu filtrace o 65 procent. Smlouva s Veolií tak přináší nejen úsporu vody, ale i energie. Připomeňme, že Havaj patří ke státům s nejdražší elektřinou v USA.

Jak Veolia recykluje havajskou odpadní vodu?
(TIp: Nastavte si automatický český překlad titulků)

Foto: By Qyd (talk · contribs) – Self-photographed, CC BY 2.5

Doporučujeme