Jaké plodiny mohou růst ve slané vodě?

Začátek
3 min. čtení

Zemědělství je velmi náročné na spotřebu vodu. Doslova revolucí tak může být využití mořské vody, která je výrazně dostupnější – tvoří totiž 97,5 % veškeré vody na planetě Zemi. 

Znáte Samphire?

Když Camila Reveles převzala rodinnou farmu vzdálenou asi 100 kilometrů od Rio de Janeira, začala s pěstováním v Brazílii naprosto neznámé plodny – samphire. Čím je výjimečná? Tato křupavá rostlina přirozeně roste ve slaných prostředích, což umožňuje její pěstování bez použití sladké vody. Farmářka umístila novinku jednoduše do skleníků, do kterých dopravuje slanou vodu pomocí solárního čerpadla. 

Samphire lze po sklizni použít v kuchyni čerstvý jako salát nebo jako nakládanou či vařenou přílohu. Jednoduchý salát se Samphire, olivovým olejem a citronem se hodí jako osvěžující předkrm i jako doplněk k rybám či mořským plodům. 

Podle emeritního profesora AgroParisTech Alaina Perriera není ale samphire řešením celosvětového problému s hladem. I když může hrát v budoucnu podstatnější roli, nikdy se nestane stěžejním prvkem lidského jídelníčku. 

Je možné pěstovat základní potraviny ve slané vodě?

Dalším logickým krokem tak je, vyvinout způsob, jak ve slané vodě pěstovat klasickou zeleninu (zejména řepu a chřest) a obiloviny jako ječmen a určité druhy tvrdé pšenice. Velkou pozornost pak vzbudila kanadská společnost Alora, která představila nejodolnější rýži na světě, která může být použita v boji proti globálnímu hladu“. 

Proč je to podstatné?

Rýže tvoří základ stravy pro 4 miliardy lidí po celém světě a její produkce musí do roku 2040 vzrůst o 20%, aby držela krok s nárůstem populace na zeměkouli. A to se může díky této novince podařit. Podle Qingdaoského centra pro výzkum a vývoj totiž nový druh rýže umožňuje využití 6,7 milionů hektarů půdy, které byly dosud považovány z hlediska zemědělství za nevyužitelné.

Zdroj: UP TO US
Foto: Wikipedia, Voul
iagmeni

Doporučujeme