O skrytých místech pražského vodárenství, nyní také na Mariánském náměstí

Další sérii panelů výstavy Skrytá místa pražského vodárenství, kterou připravila společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), si můžete prohlédnout na Mariánském náměstí.

4 min. čtení

„Velký dík patří vodohospodářům za to, že vodárenské objekty jsou v krásně udržovaném a modernizovaném stavu a další velký dík pak za to, že se díky výstavě na ně můžeme společně podívat,“ připomíná radní pro infrastrukturu Michal Hroza.

„Hlavní město intenzivně investuje do vodohospodářské infrastruktury a lidé by měli mít představu, kam tyto investice plynou. Výstava je zamýšlena jako edukační projekt, budu proto rád, když ji navštíví i školáci a studenti, a třeba je to přiměje se o vodárenský obor více zajímat,“ doplňuje Michal Hroza.

„Víme, že o vodárenské objekty je obrovský zájem. Řada objektů je ale součástí kritické infrastruktury a tak nemohou být běžně přístupné. Hledali jsme proto jiný způsob, jak veřejnosti areály představit… a výsledkem je tato krásná výstava,“ uvedl Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Virtuální prohlídka z pohodlí domova

Kromě výstavy mají návštěvníci možnost si unikátní vodárenská místa prohlédnout také virtuálně pomocí 360stupňových videí, díky nimž se mohou po běžně nepřístupných areálech porozhlédnout a dozvědět se i řadu zajímavostí.

První videa tohoto typu měla dobrý ohlas, a tak se PVK rozhodla v projektu pokračovat. Podrobně prozkoumat můžete všechny vodárny, které zásobují Prahu – tedy Podolí, Káraný a Želivku. Prohlédnout si dále můžete vodárenský distribuční systém včetně vodojemů a přípravě jsou také filmy o pražském stokovém systému.

Všechny filmy jsou k dispozici na YouTube kanálu PVK a webových stránkách projektu cistavoda.pvk.cz

Filmy mají i svou 3D podobu, kterou je možné zhlédnout na vybraných akcích PVK. Při sledování filmů ve 3D prostoru se zážitek umocní a divák má pocit, že přímo vstupuje do jinak uzavřeného prostoru vodárenských objektů

Průlet dronem podolskou vodárnou

Který z filmů je nejzajímavější? To je samozřejmě otázkou osobních preferencí… Jedním z taháků ale bezesporu je film představující podolskou vodárnu, ve kterém můžete vidět záběr z dronu letícího unikátní filtrační halou. Záběr je zajímavý nejen díky prezentované technologii, ale i prostoru filtrační haly, kterou před sto lety projektoval architekt Antonín Engele. Díky dronu je tento mimořádný prostor zachycen z opravdu netradiční perspektivy.

Výstava Skrytá místa pražského vodárenství

  • od 5. do 29. září v areálu Florentina
  • od 12. září do 10. října na Mariánském náměstí
  • od 2. do 31. října v prostoru pod Čechovým mostem u Tančícího domu
  • následně bude výstava putovat po pražských městských částech

Doporučujeme