Tip na výlet: Den otevřených dveří ve sklárně Květná

Prohlédněte si ruční výrobu v řemeslné sklárně, kde se vyrábí naše unikátní křišťálové karafy

/
4 min. čtení

Pokud patříte mezi fanoušky uměleckého řemesla či prostě jen hledáte tip na zajímavý výlet s rodinou, poznamenejte si do kalendáře termín 8. 8. 2020. V tento den si totiž od 8 do 13 hodin můžete v rámci Dne otevřených dveří prohlédnout ruční výrobu skla, užít atrakce pro děti či nakoupit krásné výrobky za akční ceny. Květná je sklárnou, která je domovem mimo jiné i naší unikátní série křišťálových karaf.

Znáte historii sklárny Květná?

Květná je jednou z nejdéle fungujících skláren na našem území. Postavena byla již v roce 1794 knížetem Aloisem I. z Lichtenštejna. Lokalita pro výstavbu byla vybrána velmi pečlivě v centru bukových lesů nedaleko Uherského Ostrohu v katastru obce Strání, nalezišti kvalitního sklářského písku.

Huť vybavená dvěma tavícími pecemi nabídla práci lidem z blízkého okolí i z ostatních lokalit lichtensteinských panství ze Slovenska či Rakouska. Sklárna se nejprve soustředila na výrobu tabulového a nejrůznějšího užitkového stolního skla. Kvalitnější a exkluzivnější druhy skla začala huť vyrábět až od poloviny devatenáctého století. To už měla nového majitele – rakouského podnikatele Josefa Zahna. Jeho syn Emanuel Zahn pak postavil další sklářskou pec a zavedl výrobu jemného křišťálového skla, zdobeného broušením a rytím.

Právě Emanuel Zahn přivedl zkušené skláře, kteří s sebou přinesli také nové techniky a způsoby výroby. To vedlo nejen rapidnímu zlepšení kvality výrobků, ale i rozšíření sortimentu a zejména modernizaci podle výtvarných impulsů plynoucích z vídeňských uměleckých kruhů. V souvislosti s tím se také v roce 1894 mění název sklárny, kdy se začal užívat místní název Květná (Blumenbach). 

Značka se brzy stává puncem kvality a je vyhledávané na světových trzích. Firma zřizuje vzorkovny a dispoziční sklady v Londýně, Paříži, Berlíně i Hamburku a vystavuje na světových veletrzích v Lipsku. Jako druhá sklárna v Evropě zavádí Květná dekoraci leptáním již v roce 1897. Dekorované stolní sklo se v té době vyváželo do USA, Afriky, Austrálie, Egypta Skandinávie, Rakouska, Německa a Švýcarska.

Sklárna zachovala výrobu i v období první poloviny 20. století. Po zestátnění fungovala nadále a od roku 1961 byla jedním ze závodů národního podniku Moravské sklárny ve Květné. Po roce 1989 došlo k několika majetkovým a vlastnickým změnám, k významným milníkům patřily roky 2011 až 2018, kdy květenská sklárna patřila do sklářské skupiny Crystalite Bohemia, kterou v roce 2009 založil podnikatel Lubor Cerva. Po rozdělení obou závodů z důvodu prodeje skupiny vznikla nová společnost, Cerva Bohemia, a následně společnost Květná 1794, které jsou v současné době provozovatelem sklárny Květná.

Více informací o sklárně Květná naleznete na www.cervabohemia.com

Doporučujeme

6 hodin bez vody

Voda – to je strategicky významný artikl. U nás se zatím pořád zdá, že jí máme