Kohoutková s bylinkami? Lehce ochucená a krásně ozdobená

Kohoutkovou s mátou zná každý, ale co třeba s bazalkou, meduňkou, jitrocelem, řebříčkem, diviznou nebo echinaceou?

Začátek
3 min. čtení

Pěstujete doma bylinky na čaj či na vaření? Vyzkoušejte, jak vám budou chutnat s kohoutkovou. Stačí je vložit do karafy s vodou a chvilku počkat. Intenzita chuti je individuální podle zvolené bylinky. Například chuť máty poznáte už za chvilku. U méně aromatických bylinek je třeba počkat déle či dát karafu přes noc do ledničky.

Tipy na vyzkoušení

Bazalka – chutná skvěle nejen s rajčaty, ale také v karafě s vodou. Bazalku koupíte běžně i v supermarketu. Využít můžete také kvetoucí část, kterou při vaření nepoužijete.

Meduňka – je výborná do čaje na zklidnění a krásně provoní i kohoutkovou. Stejně jako bazalka je i čerstvá meduňka běžně k dostání v supermarketech. Je poměrně nenáročná na pěstování, takže určitě se jí bude skvěle dařit i na vaší zahrádce. Meduňka je trvalka, takže stačí jednu zasadit a o zásobu bylinky máte postaráno.

Echinacea – je nenáročná trvalka, která pomáhá zlepšovat imunitu a navíc krásně vypadá na záhonku, v čaji i ve džánu s vodou.

Divizna – je oblíbenou bylinka, která se používá do čajů. Pomáhá totiž při onemocnění dýchacích cest. Na zahrádce vyroste klidně až do výšky dvou metrů a v průběhu léta krásně postupně kvete. Zkuste ji vložit do karafy s vodou a vyzkoušejte její jemnou chuť.

Řebříček obecný – najdete téměř na každé louce, stačí se jen pozorně dívat. Roste na mezích, loukách, polích, ale i u cest. V lidovém léčitelství se používá na zlepšení chuti k jídlu a v karafě s voudou skvěle i vypadá.

Jitrocel – je další hojně rozšířenou bylinkou, kterou můžete vyzkoušet. Roste na loukách, mezích, pastvinách, v parcích a dokonce i jako plevel na polích. Určitě na něj narazíte při výletu do přírody. Je protizánětlivý, podporuje trávení a pomáhá odhlenit dutiny.

Tip: Bylinky po použití nevyhazujte. Vodu v karafě můžete v průběhu dne doplňovat a večer z nich pak udělat čaj. Zvlášť meduňka je na spaní výborná.

Doporučujeme