Echinacea: Sluší jí studená i horká

Echinacea je poměrně známá bylinka, kterou řada z nás pěstuje doma na zahrádce a používá na čaje. Možná ale nevíte, že jí to náramně sluší také v karafě s vodou.

Začátek
2 min. čtení

Její název vychází z řeckého slova „echinos“, což znamená ježek. Květy totiž při bližším zkoumání malého ježka opravdu připomínají.

Miluje slunce

Echinacea se k nám rozšířila ze středo-západní části Spojených států. V Čechách ji najdeme na zahrádkách, volně v přírodě se nevyskytuje.

Je to trvalka, kterou můžete vysévat hned v březnu a když budete mít štěstí, dorůstá do výšky 140 cm. Má ráda sluníčko a nevyžaduje až tak častou závlahu, takže je skvělá i na chaty či chalupy. Kvete postupně a poměrně dlouho – od června až do podzimu.

Nejúčinější je čerstvá

Pokud máte echinaceu na zahrádce, zkuste s ní ozdobit karafu s vodou. Bylinka nemá výraznou chuť ani vůni, ale v karafě vypadá prostě božsky. Večer si z ní pak můžete udělat lahodný čaj. Podle odborníků je totiž čaj z čerstvé daleko účinější než ze sušené.

Echinacea podporuje imunitu, snížuje riziko vzniku infekcí dýchacích cest a osvědčila se i při léčbě nachlazení, bolesti v krku, kašle či močových cest. Pokud čerstvou echinaceu na zahrádce nemáte, můžete využít také echinaceové kapky, sirupy, tinktury či tablety, které zakoupíte v lékárně.

Doporučujeme