Kohoutkové sluší bylinky: Šalvěj lékařská

Jak využít krásu, vůni a chuť bylinek při servírování kohoutkové?

Začátek
4 min. čtení

Letní vedra začínají a s tím i větší potřeba hydratace. Karafa s kohoutkovou se tak stává nepostradatelnou doslova na každém stole. Už vás nebaví citron s mátou? Pokud rádi experimentujete, nechejte se inspirovat novým letním seriálem. Dáme vám tipy na bylinky, které jsou běžně k dispozici a můžete je tak při servírování vody využít. A navíc po vypití vody z nich snadno vytvoříte lahodný čaj, odvar nebo je použijete při vaření.

Ze zahrádky

Jako první bylinku představíme šalvěj lékařskou. Pochází z Dalmácie a Hercegoviny a na louce u nás ji běžně nenajdete. Pěstuje se na zahrádkách či v doma v květináči. Volně v přírodě najdete její sestru – šalvěj luční, která je stejně krásná, má však o poznání menší léčivé schopnosti.

Šalvěj znáte, ale nemáte ji vysazenou? Nevadí, sazeničky na venkovní záhon můžete sázet přibližně od poloviny května až do pozdního podzimu. Pěstovat ji můžete také v květináči v obýváku či na balkóně.

Na ozdobu kohoutkové použijeme lístky šalvěje či rovnou celou vrchní část rostlinky. Léčivé účinky budou nejsilnější, pokud ji natrháte za slunných dní, těsně před rozkvětem. Nejkrásnější bude ale karafa s vodou ozdobená květy šalvěje. Voda se šalvějí získá příjemnou, lehce trpkou chuť. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Vypito? Šalvěj použijte na čaj nebo nálev

Velkou výhodou bylinek v karafě je jejich další použití. Přesně v duchu Zero waste můžete připravit lahodný a léčivý čaj, nálev na kloktání nebo opláchování vlasů.

Na šálek čaje vám postačí 4 až 5 lístků bylinky, které spaříte horkou vodou a necháte půl minuty louhovat. Potom zcedíte a můžete po douškách vypít. Dejte si ale pozor – čaj ze šalvěje je stimulující a tak by se neměl pít těsně před spaním.

Pokud chcete připravit nálev, nechejte bylinky louhovat 10 minut.

Nejen na dýchací cesty, obranyschopnost a trávení

Šalvěj je nejen krásná, ale také velmi prospěšná. Látky obsažené v šalvěji lékařské prospívají zdravému fungování dýchacích cest, obranyschopnosti i normálnímu procesu trávení. Podporuje také vyrovnané pocení, proto se přidává do řady deodorantů. Vnitřně se používá k harmonizaci hormonální rovnováhy u žen a působí blahodárně i na kůži a sliznice. Řada lidí ji proto používá na kloktání a ve formě obkladů.

Šalvěj jako koření

Výborně se hodí také jako koření k masu, zvěřině, rybám, omáčkám či sýrům. Ve směsi s bazalkou nebo rozmarýnem je skvělá do bylinkového másla. Jednoduše ji tak ráno můžete naservírovat na stůl do karafy s vodou a v poledne či večer použít při vaření.

Doporučujeme