Jak uvařit domácí ovocný sirup?

Léto je v plném proudu a s ním i dostatek čerstvého ovoce. Co dělat, když se vám urodí víc než dokážete spotřebovat? Zkuste uvařit domácí sirup.

1 min. čtení

Recept:

  • zralé ovoce
  • trocha převařené vychladlé vody, aby bylo ovoce ponořené
  • cukr podle druhu použitého ovoce – u sladkého ovoce na 1 litr šťávy 0,8 kg cukru, u višní můžeme dát na 1 litr šťávy až 1,70 kg cukru
  • šťáva z citronů – na 1 litr šťávy 2 citrony, můžeme přidat i plátky citronu (s chemicky neošetřenou kůrou)
  • pokud spotřebujete rychle a uložíte v ledničce, nemusíte přidávat konzervant

Postup

  • Zralé ovoce omyjeme, pomačkáme a zalijeme trochou převařené vody, aby bylo ovoce ponořené.
  • Necháme 1 den odstát.
  • Štávu slijeme přes husté síto či gázu.
  • Přidáme cukr podle druhu ovoce a citronovou šťávu.
  • Pokud chcete spotřebovat ihned, nemusíme přidávat konzervant. Jinak přisypeme 10 g kyseliny citronové na 1 litr šťávy.
  • Zahřejeme na zhruba 85 C, nevaříme!! Při zahřívání mícháme a sbíráme pěnu.
  • Plníme do čistých lahví, položíme a počkáme až vychladnou. Bez konzervantu nalijeme do čistých sklenic, počkáme až vychladnou a uchováváme v ledničce.

Doporučujeme