Recept:
- zralé ovoce
- trocha převařené vychladlé vody, aby bylo ovoce ponořené
- cukr podle druhu použitého ovoce – u sladkého ovoce na 1 litr šťávy 0,8 kg cukru, u višní můžeme dát na 1 litr šťávy až 1,70 kg cukru
- šťáva z citronů – na 1 litr šťávy 2 citrony, můžeme přidat i plátky citronu (s chemicky neošetřenou kůrou)
- pokud spotřebujete rychle a uložíte v ledničce, nemusíte přidávat konzervant
Postup
- Zralé ovoce omyjeme, pomačkáme a zalijeme trochou převařené vody, aby bylo ovoce ponořené.
- Necháme 1 den odstát.
- Štávu slijeme přes husté síto či gázu.
- Přidáme cukr podle druhu ovoce a citronovou šťávu.
- Pokud chcete spotřebovat ihned, nemusíme přidávat konzervant. Jinak přisypeme 10 g kyseliny citronové na 1 litr šťávy.
- Zahřejeme na zhruba 85 C, nevaříme!! Při zahřívání mícháme a sbíráme pěnu.
- Plníme do čistých lahví, položíme a počkáme až vychladnou. Bez konzervantu nalijeme do čistých sklenic, počkáme až vychladnou a uchováváme v ledničce.