Zázvor povzbudí a prohřeje

Vyzkoušejte zázvorový čaj tak trochu jinak. Prohřeje, uvolní ucpaný nos, podpoří imunitu a zlepší vám náladu.

Začátek
8 min. čtení

Ať už dáváte přednost klasice, ostřejší verzi s kořením či bleskové přípravě ze sirupu nebo koncentrátu, zázvorový čaj je skvělý společník nejen pro zimní období. 

Pri inspiraci jsme připravili několik receptů k vyzkoušení. U zázvoru ale platí dvojnásob, že každý si musí recept doladit podle své chuti. To, co je pro jednoho úžasně ostré, může být pro jiného až nepříjemné. Proto prosím zkoušejte různé postupy, experimentujte s množstvím zázvoru, koření, citronu či medu. Odměnou vám bude jedinečná chuť zázvorového čaje.

Zázvorová klasika

Nejjednodušší způsob zná každý. Kousek (5 -10 cm) zázvoru oloupeme, nakrájíme na tenké plátky či nastrouháme na hrubém struhadle a zalijeme 1 litrem horké vody. Pokud zázvor nastrouháme, získáme výraznější chuť a můžeme použít menší množství. Louhujeme 10 minut a až čaj trochu ochládne, dosladíme podle chuti medem. 

A co oblíbený citron, říkáte si? V Asii věří, že zázvor prohřívá a citron naopak ochlazuje. Takže pokud chcete čaj užít jako lék proti nachlazení, raději citron vynechejte. Pokud vás nachlazení netrápí, klidně citron přidejte, dodá čaji jeho typickou chuť. 

S troškou koření, bylinkami či ovocem

Do zázvorového čaje můžete přidat také další koření. Zvolit můžete například hřebíček, skořici či kardamon a namíchat přesně podle vaší chuti.

Zázvorový čaj chutná báječně také s pomerančem či mandarinkou. Stačí vymačkat šťávu z ovoce a použít místo citronu. Čaj skvěle doplní i čerstvá máta či meduňka. V Asii je pak oblíbený černý čaj s plátky zázvoru.

Zamrazíme koncentrát

Pokud jste si zázvorový čaj oblíbili a chcete si jeho přípravu zjednodušit, vyrobte si koncentrát, který můžete zamrazit pro další použití. Jak na to?

Budete potřebovat:
1 kg zázvoru
šťávu z 8 citronů
půl lžičky drceného kardamonu
20 ks hřebíčků
půlku skořice 
1 lžičku mleté skořice

Zázvor oloupeme, nastrouháme, zalijeme šťávou z citronu, přidáme koření (drcený kardamon, hřebíčky, skořici) a necháme 3 dny louhovat při pokojové teplotě. Pak zamrazíme. Mražené kostky koncentrátu můžete využít na rychlou přípravu čaje i bleskovou domácí limonádu. Čaj i limonádu dosladíte podle chuti v hrníčku či sklenici. 

Domácí zázvorový sirup 

Jste-li spíše na sirupy, vyrobte si domácí zázvorový, bez konzervantů. 

Budete potřebovat:
1 kg zázvoru
šťávu z 8 citronů
20 ks hřebíčků
1 kg cukru
2 litry vody

Zázvor oloupeme, nastrouháme, přidáme 10 hřebíčků a 2 litry vody. Povaříme 10 minut a necháme vychladnout. Přilijeme citronovou šťávu a louhujeme. Druhý den přecedíme,  přidáme 1 kg cukru a přivedeme k varu. Plníme do čistých lahví a uchováváme v ledničce. 

Sirup, stejně jako mražený koncentrát, můžeme použít pro přípravu čaje nebo rychlé domácí limonády. 

Čaj z kandovaného zázvoru

Lahodný zázvorový čaj získáte i z kandovaného zázvoru, který koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo si jej vyrobíte jednoduše doma. Jak na to?

Budete potřebovat:
1 kg čerstvého zázvoru
2 kg cukru, nejlépe třtinového
1 lžičku soli
vodu

Zázvor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do hrnce, zalijeme troškou vody (plátky musí být ponořené ve vodě) a přidáme 1 lžičku soli. Zázvor vaříme na mírném ohni 2 hodiny a mícháme. Po té zázvor zcedíme, osušíme a obalíme v cukru. Tekutinu nevylijeme, ale použijeme například pro domácí limonádu. 

Získaný kandovaný zázvor uchováme na suchém místě a používáme na přípravu lahodného čaje. Stačí zalít horkou vodou a pochutnat si na čaji i vyluhovaném zázvoru. 

Kvete jako orchidej

Kde vlastně zázvor roste? Nejvíce zázvoru se pěstuje v Indii, Číně, Nigérii, Nepálu, Indonésii a Thajsku. Lidé znají většinou jen nevzhledný oddenek pokrytý nahnědlou slupkou. Rostlina zázvoru lékařského ale dorůstá do výšky metr a půl, připomíná rákosí a květy se podobají orchidejím. 

Chcete zázvor pěstovat doma? Stačí voda a trocha šikovnosti.

Věděli jste, že?

  • Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru lékařského.
  • Jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství až velmi ostrá).
  • Z Číny a Indie jej do zemí Blízkého východu a okolí Středozemního moře nejspíše rozšířili féničtí mořeplavci. Ve 13. a 14. století byl zázvor společně s černým pepřem nejčastěji obchodovaným kořením. Jeden kilogram zázvoru měl tehdy stejnou cenu jako dvě ovce.
  • V tradiční medicíně (asijské, arabské a indické) se používá k léčbě různých zdravotních problémů od artritidy, koliky, srdečních onemocnění, až po průjem již více než 3000 let.
  • Zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné a kojící ženy a malé děti do dvou let. Některým lidem může také způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy.
  • Denní dávka čerstvého zázvoru by neměla překročit 4 gramy.

Doporučujeme