Sedmikrásky: Nejen krásná ozdoba

Sedmikrásky známe všichni, ale věděli jste, že jsou jedlé?

Začátek
3 min. čtení

Najdete je snad při každé procházce do přírody nebo jednoduše na vaší zahradě. Pokud nejste zrovna vyznavačem anglického trávníku, jistě jich máte plný trávník. Velmi dobře se totiž množí. Možná je kvůli tomu zrovna nemilujete, ale to děláte chybu, protože sedmikrásky jsou nejen krásné, ale i chutné a léčivé. A navíc podle lidového pořekadla platí: Chcete-li získat lásku, noste při sobě sedmikrásku.

Závislá na slunci

Sedmikráska se stejně jako slunečnice otáčí za slunečními paprsky. Na slunci je doslova závislá, proto ji najdete všude tam, kde má dostatek světla. Drobné květinky kvetou téměř celoročně. Sbírat je můžete od března až do listopadu, nevadí jí mrazíky ani chlad.

Sedmikrásky můžete použít jako ozdobu do karafy s vodou nebo jíst čerstvé přímo na louce, přidat do salátů a polévek nebo nasypat na chléb s máslem.

Vypito?

Karafa je prázdná a přemýšlíte, jak naložit se sedmikráskou? Je to jedlá bylinka, ze které můžete připravit lahodný čaj, odvar nebo ji použít v kuchyni do chutných salátů, polévek, pomazánek nebo jako okrasu zmrzlinových pohárů či dortů.

Květ obsahuje řadu zdraví prospěšných látek (např. flavonoidy a vitamín C). Bylinkový čaj tak pomáhá při chřipce, kašli, rýmě, snižování cholesterolu či posilování jater. Sedmikrásky mají protizánětlivé, antioxidační a močopudné účinky a lze je tedy použít i při nadměrném zadržování vody a otocích.

Čaj připravíte snadno

Stačí 1 až 2 lžičky sedmikrásek zalít horkou vodou (250 ml) a nechat přibližně čtvrt hodiny vyluhovat.

Sedmikráskový čaj je vhodný také při zánětech v ústní dutině, problémech s trávením nebo léčbě kožních chorob (lupénka, ekzémy, akné). Působení sedmikrásky je mírné, doplnit ji proto můžete například jitrocelem, mateřídouškou, lipovým květem či černým bezem.

Rozdrcené listy lze pokládat také na drobné kožní rány, pohmožděniny či jako obklad na hmyzí bodnutí.

Sedmikráska se pěstuje i uměle jako okrasná rostlina. Je stejně krásná, ale nemá už léčivé účinky.

Doporučujeme